Samenwerken om netwerken rondom ouders en kinderen te versterken

Philippine Tjalma is ambulant gezinsbehandelaar en gespecialiseerd in het werken en opvoeden vanuit de principes van Geweldloos Verzet (ook bekend onder de namen Verbindend Gezag® en Nieuwe Autoriteit). Met de kennis en expertise die ze sinds 2009 had opgebouwd, begon ze tien jaar geleden als zelfstandige met Noorderkompas. Naast het begeleiden van ouders en gezinnen geeft ze trainingen aan professionals. In deze trainingen is intensieve samenwerking één van de uitgangspunten, om zo verbindingen in teams, wijken, in netwerken en op scholen te versterken.

“In 2009 werkte ik met gezinnen die hartstikke hun best deden, maar toch vastliepen. Met de toen gangbare handvatten aan de hand van straffen of belonen kwamen ze niet verder. Ik kwam op het spoor van Geweldloos Verzet en deze aanpak gaf me de taal om daadwerkelijk een positieve ommekeer te helpen maken.” Toentertijd nog in dienst bij een grote organisatie en inmiddels dus als zelfstandige. “Inhoudelijk werk ik niet zozeer anders dan toen ik nog in dienst was. Maar als zelfstandige heb ik mij helemaal kunnen toeleggen op deze aanpak, ik geloof er in en ik leef het ook: bij geweldloos verzet geldt nadrukkelijk ‘Practice what you preach’. Mensen die mij raadplegen hebben mij doorgaans ook op deze specialisatie gevonden. Voor trainingen, als begeleider voor gezinnen, op scholen en in wijken en op alle niveaus.”

Heldere stellingname

Met Geweldloos Verzet focus je niet langer op het resultaat, maar je leert als opvoeder om vastberaden en rustig te blijven in situaties waarin je wordt uitgedaagd. Je leert vooral om vast te blijven houden aan je waardes. Dat kan alleen als je goed geankerd bent en helder kunt blijven in je stellingname. Haim Omer, die Geweldloos Verzet ontwikkelde, erkent dat het nog nooit zo moeilijk is geweest om kinderen op te voeden als in deze tijd. Hij wilde zijn aandacht dan ook niet zozeer richten op het behandelen van kinderen, maar op het ondersteunen van ouders in hun taak. De eerste stap is te beseffen dat je nooit controle over de ander kunt hebben, alleen over je zelf. De uitdaging is die controle over je kinderen dus los te laten, maar juist zelf stevig in je schoenen te staan. Je blijft met je kind in gesprek, je blijft aanwezig, geeft niet op en bent heel helder over je grenzen. Dat vraagt van ouders veel van hun emotie-regulatie: rustig blijven op de momenten waarop je kind de grenzen opzoekt of erover heen gaat.

Netwerk

Juist omdat dat zo moeilijk is, heb je als ouders ondersteuning nodig van je netwerk. Om ouders ook andere ouders te laten ontmoeten die dezelfde ‘struggle’ en gevoelens van machteloosheid ervaren, zocht ik de samenwerking met collega-aanbieders die vanuit dezelfde principes werken. Inmiddels bieden we het hele jaar, doorlopend oudertrainingen op verschillende plekken in de provincie. Het is mooi dat je met elkaar zo’n aanbod kan neerzetten, waarvan ouders steevast teruggeven dat ze het fijn vinden dat ze niet de enigen zijn die problemen tegenkomen bij het opvoeden van hun kinderen.

M’n droom is om oudertrainingen in een wijk of dorp te kunnen opzetten. Hoe krachtig zal het zijn, als je ouders van dezelfde groep ‘overlastgevende’ jongeren met elkaar kunt verbinden zodat ouders steun van elkaar gaan ervaren en gaan samenwerken. Daar betrekken we ook het sociale team, het jongerenwerk en politie bij.

Medestander

De helft van de aanvragen voor een training of ondersteuning in gezinnen krijg ik via wijkteams, maar ouders weten me inmiddels ook zelf te vinden. Al jaren terug vond ik in Bureau Lagro een medestander in m’n ‘knokpartijen’ voor de kleinschalige zorg en nog altijd vertegenwoordigt Bureau Lagro mij bij gemeenten. “We maken samen deel uit van een netwerk dat de kleinschalige zorg profileert. Want juist kleinschalige zorg vervult een belangrijke rol in het stimuleren van sterke netwerken.”

Voor meer informatie, zie www.noorderkompas.nl of www.bureaulagro.nl/scholing-geweldloos-verzet/

Reacties zijn gesloten.