Familie in het groot, maatschappij in het klein

In hun woonboerderij aan het Beneden Westerdiep bieden Ronald en Andrea Kleiweg een veilig en warm thuis voor volwassenen en jongeren die voor langere of kortere tijd opvang en begeleiding nodig hebben. Op dit moment wonen zeven jonge mensen bij hen, van wie één met baby, en twee zwangere vrouwen. Naast de begeleiding op de locatie aan het Beneden Westerdiep, bieden ze met vier personeelsleden ambulante woonbegeleiding en jeugdhulpverlening.

De zorg voor hun meervoudig gehandicapte zoon Mathijs stond aan de basis van Het Mosterdzaad, de organisatie die Ronald en Andrea ruim 15 jaar geleden begonnen. “We hebben ons leven om de zorg voor onze zoon heen gebouwd”, vertelt Andrea. “We moesten veel thuis zijn en droegen al eerder zorg voor pleegkinderen. We realiseerden ons dat kinderen geen pleegkinderen hoefden te zijn als ook hun moeders opgevangen zouden kunnen worden. Deze visie konden we handen en voeten geven toen we vanuit Zuid-Holland naar deze boerderij in Veendam verhuisden.”

Geborgenheid

Zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Dat is het uitgangspunt voor de zorg die Het Mosterdzaad biedt. Zo komt een moeder met een licht verstandelijke handicap nog bijna dagelijks aan met allerlei praktische vragen, bijvoorbeeld voor het vervangen van de batterij van een klok. Toen haar zoontje drie jaar was, kwam ze bij Ronald en Andrea wonen. Het was de vraag of ze wel in staat zou zijn om haar kind zelfstandig op te voeden. Andrea: “Door de geborgenheid binnen de groep, de structuur die we boden en doordat ze altijd met dezelfde mensen, met ons dus, te maken had, is ze na een paar jaar met haar zoon verhuisd naar een eigen woning, op korte afstand van de opvang.”

Inmiddels zit de zoon van deze vrouw in groep 7. Hij komt nog regelmatig naar Het Mosterdzaad voor hulp bij huiswerk of de voorbereiding van een toets. Z’n moeder krijgt nog altijd ondersteuning bij de opvoeding. “We zijn een familie in het groot en de maatschappij in het klein”, aldus Andrea. “Als je na een verblijf hier, zelfstandig kunt wonen, laten we je niet zomaar aan je lot over. We blijven betrokken en geven begeleiding zolang als nodig. Juist vanuit onze kleinschaligheid bieden we continuïteit, vaste gezichten en daarmee ook vertrouwen.”

Structuur

Het is een intensief, maar ook mooi bestaan, verklaart Andrea. “Er is veel werk, maar we zijn hier van de structuur en we doen alles samen. Zo heeft iedereen hier wel een dag waarop hij of zij kookt. Huishoudelijke taken pakken we eerst gezamenlijk met bewoners op en geleidelijk aan laten we iedereen meer zelfstandig aan de slag gaan. Eigenlijk precies zoals je dat ook in een gezin doet.”

Voor zaken rondom het kwaliteitssysteem, financiering en wet- en regelgeving werkt Het Mosterdzaad met Bureau Lagro. “We willen laten zien dat we kwaliteit leveren en werken op een manier die aansluit bij onze visie en aanpak. Het is ideaal dat we hierin ondersteund worden door Bureau Lagro, want dat levert ons energie en tijd op. Die tijd en energie besteden wij het liefst aan onze cliënten.”

Reacties zijn gesloten.